Google Business Profile : najbolji alat za lokalni SEO

Trebate pomoć pri postavljanju profila na Google Business Profile?

Ili trebate pomoć da optimizirate svoj nalog i dobijete više vidljivosti u Google lokalnoj pretrazi u Google Maps? Naš ekspert za lokalni SEO će za Vas kreirati jedinstven način realizacije i izdvajanja od konkurencije na Google mapama.

Google Business Profile (ranije poznat kao “Google My Business”) je besplatan alat koji vlasnicima biznisa, web shopova i web stranica otvara svijet digitalnih mogućnosti. U eri kada online prisutnost igra ključnu ulogu u uspjehu bilo kojeg poslovanja, korištenje alata kao što je Google Business Profile može biti presudno. Još važnije, ovaj alat igra ključnu ulogu u poboljšanju lokalne vidljivosti vašeg biznisa kroz koncept poznat kao lokalni SEO engl. Local SEO.

Zašto je sve to važno? Zato što u digitalnom svijetu, ako niste vidljivi niste ni priznati, nije vas moguće pronaći na Google karti, znači da nije moguće uspostaviti komunikaciju sa Vašim biznisom.

Pokušat ćemo kroz primjere dati osvrt praktičnih primjera i koristi alat Business Profile na Google.ba .

Lokalna pretraga

Šta je Google Business Profile?

Google Business Profile je besplatni alat koju Google nudi vlasnicima poduzeća. Naziv “lokalni SEO” se koristi jer prilikom pretraživanja korisnika određenog pojma Google mu prikazuje rezultate na bazi njegove lokacije.

Dobijeni rezultat se prikazuje unutar SERP (Search Engine Result Page – stranice rezultata pretraživača) ali je prikazan kao mini mapa sa Google karti i izgleda kao na prikazanoj slici.

Šta je Google My Business?

Zašto je ovo važno?

Ako pogledate sliku iznad prikazali smo jedan slučajan izbor za pretragu “Frizerski salon”, odgovor koji smo dobili od Google-a ima dvije funkcije:

1. Funkcija je mini mapa sa lokacijama svih obližnjih frizerskih salona:

Prikaz dijela rezultata sa mapom lokalnih frizerskih salona

2. A ispod mini mape Google je izabrao 3 do 5 prema najboljim ocjenama, dakle dao je preporuku prema ocjenama drugih korisnika koji su ostavili svoje recenzije na ove firme:

prikaz dijela rezultata iz Google Maps koji prikazuje samo istaknute rezultate sa detaljima o lokalnim frizerskim salonima

Desno pored imena “preporučenih” ili ponuđenih frizerskih salona nalaze se ikone, jedna koja uvijek za sve ima je ovaj “Directions” koji omogućava korisniku da klikom na ovo dugme direktno dobije smjernice kako da dođe do lokacije frizerskog salona, u ovom slučaju, od njegove lokacije.

Sa druge strane ako znate tačno kako se zove, u našem primjeru, frizerski salon koji tražite i tako tražite u Google-u, rezultat koji dobijete je nazvana “kartica znanja” koja Vam direktno govori podatke o traženoj lokaciji:

screenshot rezultata lokalnog SEO za upit "frizerski salon"

Ovaj prikaz na slici gore automatski osobi koja je tražila tačno određenu lokaciju nudi dodatne opcije kao što su: radno vrijeme, za frekventna mjesta označava koliko ja gužva u tom momentu, prikazuje kontakte i omogućava klikom poziv ovom poslovnom subjektu ukoliko ste ovaj rezultat dobili na telefonu itd.

Da sumiramo, uz pomoć alata Google Business Profile-a, vaša kompanja će se pojaviti na Google pretragama i Google Maps (Google karta), što će korisnicima olakšati pronalaženje Vaše lokacije kao i informacija koje ste ovim putem podijelili.
Omogućiti će im upute kako da do Vas dođu, da Vas direktno pozovu, da ostave poruku, komentar, ocijene Vaš biznis (uslugu ili proizvod) i drugo.

Kako Google Business Profile  pomaže u lokalnoj SEO optimizaciji?

Kada postavite Vaš Google Business Profile, Google ima više informacija o vašem poslovanju. To može pomoći u boljem pozicioniranju Vašeg poslovanja za relevantne lokalne pretrage, što znači da će ljudi koji traže proizvode ili usluge koje nudite lakše pronaći Vašu kompaniju.

Kako optimizirati svoj Google Business Profile za lokalni SEO?

Optimizacija doo za svoje klijente nudi izradu profila Google Business Profile  kako bi u skladu sa specifičnostima klijenta optimizirala profil i prilagodila ga za lokalni SEO.

Ovaj proces se dešava uz interakciju sa klijentom u pogledu potrebnih informacija i materijala za sve neophodne element za kreiranje Google Business Profile naloga, praćenje i redovan update.

Mi potičemo naše klijente da shvate moć Google Business Profile-a i lokalne SEO optimizacije. Posao koji za klijenta odradimo na optimizaciji klijentove online prisutnosti za lokalne pretrage, povećavamo mogućnost da ih potencijalni kupci pronađu i odaberu njih i njihove proizvode ili usluge.

Ukoliko ste prepoznali priliku za rast i uspjeh svog poslovanja, možemo Vam pomoći sa tim.

Kontakt

Adresa:

OPTIMIZACIJA doo
Maglajska 1
71000 Sarajevo

Kontakt

Tel: +387 63 289 610
E-mail: info@optimizacija.ba

Radno vrijeme

Ponedjeljak – petak: 8:00 – 17:00

Ostale naše usluge:

SEO optimizacija

SEO optimizacija

SEO Analiza

SEO Analiza

SEO strategija

SEO strategija

SEO strategija

SEM – Search Engine Marketing

Google Ads

Google Ads

Optimizacija digitalnog marketinga

Optimizacija digitalnog marketinga

Izrada web shopova i web stranica

Izrada web shopova i web stranica

Migracija web stranica ili web shopova

Migracija web stranica ili web shopova

SEO Analiza

Savjetovanje (consulting) i edukacija